Vizitati-ne pe Facebook Vizitati-ne pe Twitter Abonati-va la RSS

Noutati

Ce plateste firma pentru o conventie civila?

Ce plateste firma pentru o conventie civila?

In cazul in care se incheie un contract cuvil cu o persoana fizica neautorizata, beneficiarul de venituri poate opta pentru doua modalitati de impozitare:

 1. 1.     Retinere la sursa prin plati anticipate, in acest caz aplicandu-se o cota de impunere de 10% la venitul brut.
 2. 2.     Stabilirea impozitului pe venit final, in acest caz aplicandu-se o cota de impunere de 16% la venitul brut.

 
Se poate opta pentru una din cele doua optiuni printr-o cerere scrisa din partea persoanei fizice la momentul incheierii contractului.

Societatea, in calitate de platitor de venit, are obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii urmatoarelor contributii:

 1. Contributia la sistemul asigurarilor sociale: baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale este venitul brut obtinut in baza contractelor/conventiilor civile, acest venit brut neputand fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea buegtului asigurarilor sociale de stat si anume 2022 lei in 2011.
    
  Daca beneficiarul veniturilor din drepturi din contracte/conventii civile este pensionar in sistemul public de pensii, prevederile OUG 58/2010 modificata prin OUG nr. 82/2010 nu ii sunt aplicabile si in consecinta nu se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat.

 

 1. Contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj:  baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale este venitul brut obtinut in baza contractelor/conventiilor civile, acest venit brut neputand fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea buegtului asigurarilor sociale de stat si anume 2022 lei in 2011.

Daca beneficiarul veniturilor realizate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil este pensionar in sistemul public de pensii, prevederile OUG nr. 58/2010 modificata prin OUG nr. 82/2010 nu ii sunt aplicabile.

Platitorul de venit, in vederea declararii evidentei nominale a persoanelor care realizeaza venituri din contracte/ conventii civile are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale individuale  obligatorii. Contributiile sociale individuale se retin si se vireaza la bugetele si fondurile carora le apartin pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

In ceea ce priveste declararea contributiilor sociale se disting doua situatii:

 1. Venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil pentru care se retine doar impozitul pe venit - se intocmeste de catre platitorul de venituri  declaratia 100;

 2. Venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil pentru care exista obligatia retinerii contributiilor sociale la sistemul asigurarilor sociale de stat si la sistemul asigurarilor pentru somaj si a impozitului pe venit -  se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 112.
   
  Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna  declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.


Anual pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa  se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205) pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.
 
In cazul in care unitatea retine impozit de 10% beneficiarul veniturilor va depune pana pe data de 15 mai a anului curent pentru anul anterior declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200).

In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.Scrie-ne acum si noi te contactam

Nume
Telefon
Email
Oras
2 + 3 =
scrie rezultatul in litere
 

PROMOTIE!
Sediu Social Bucuresti
150 Euro/An

Sediu Social Ilfov
250 Euro/An

Sedii Sociale Bucuesti
 • Pret scazut
 • Rapiditate
 • Eficienta
 • Profesionalism

Click AICI pentru detalii

Utile